تصلب شرایین (گرفتگی عروق قلب) و تغذیه مناسب

در بیماری عروق محیطی Peripheral artery disease) PAD) فرد دچار تنگی عروق محیطی مانند شریان های پا و دست می شود. در این بیماری عروق مرکزی مانند شریان‌های قلب یا مغز هم آسیب می بیند. این بیماری می تواند در قسمت دست ها و پا ها ناراحتی ایجاد کند و راه رفتن و فعالیت را محدود کند.

download
پزشک با معاینه ساده نبض پا می تواند علایم این بیماری را تشخیص دهد. هنگامی که تراکم کلسترول شریان قلب را مسدود می کند، آن را بیماری سرخرگ های کرونری یا CAD می نامیم.در واقع PAD و CAD با بیماری تصلب شرایین ارتباط دارد که تراکم کلسترول در رگ های سراسر بدن است.گاهی وجود PAD نشانه خطر افزایش بیماری قلبی است بنا بر این معاینه و آگاهی داشتن درباره ارتباط بین PAD و CAD مهم است.
کنترل نبض مچ پا: آسان ترین معاینه برای PAD معاینه نبض در مچ پا ها توسط پزشک است.در هر پا دو نبض وجود دارد که به آسانی توسط پزشک تشخیص داده می شود.این معاینه برای مطمئن شدن از جریان طبیعی خون در پاست.
کنترل فشار خون دست وپا: گام بعدی کنترل فشار خون پا و دست همراه با سونوگرافی است .با این روش می توان جریان خون به این قسمت ها را بهتر ارزیابی کرد.در بیشتر افراد فشار خون در پا باید با فشار خون در دست مشابه باشد.کاهش اندک به اندازه 10 درصد در فشار خون می تواند نشانه بیماری عروقی محیطی باشد.
علایم: افرادی که پا درد هستند یا به سرعت خسته می شوند یا قادر به راه رفتن در مسافت طولانی نیستند باید تحت معاینه PAD قرار گیرند.افرادی که در گذشته سیگار می کشیدند یا همچنان سیگاری هستند یا افرادی با سابقه خانوادگی PAD باید وضعیتشان ارزیابی شود.
به خاطر داشته باشید که تصلب شرایین یک روند موضعی نیست بلکه یک بیماری سیستماتیک است که روی رگ های همه جای بدن تاثیر می گذارد. پزشکان مصرف دارو و ایجاد تغییر در شیوه سبک زندگی از جمله ترک سیگار در درمان گرفتگی عروق قلب بسیار مهم است. برای کسب اطلاعات در مورد آنژیوگرافی قلب بر روی لینک کلیک نمایید.

تغذیه مناسب

مصرف برخی مواد غذایی و بخصوص زیاده‌روی در آن به مرور به مسدود شدن رگ‌ها منجر می‌شود و مشکلات اساسی در گردش خون و ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی ایجاد می‌کند.
نتایج برخی از پژوهش‌ها نشان می دهد که تصلب شرایین (گرفتگی رگ‌های خونی) یکی از بیماری‌های رایجی است که سالانه جان تعداد بیشماری از مردم را در سرتاسر جهان می‌گیرد.
این بیماری یکی از مشکلات پیچیده ای است که مناطقی از بدن مانند سیستم ایمنی و غیره را درگیر می‌کند. البته زمانیکه رگ‌ها دچار گرفتگی می‌شوند علاوه بر تصلب شرایین، مشکلات دیگری مانند پرفشاری خون و بیماری‌های قلبی نیز دامن فرد را می گیرد؛ در نتیجه یادتان باشد که داشتن تغذیه ی مناسب می‌تواند روش خوبی برای پیشگیری از این بیماری‌ها باشد.

سیر

سیر ماده ی غذایی شماره یک برای پاکسازی رگ‌ها محسوب می‌شود. اگر نمی‌خواهید رگ‌هایتان به این زودی‌ها دچار انسداد شود و مشکلات بعدی را به بار بیاورد سیر را در برنامه ی روزانه تان بگنجانید. چون این ماده ی غذایی حاوی خواص آنتی اکسیدانی بسیار قوی می‌باشد که می‌تواند با اثرات منفی رادیکال‌های آزاد مقابله کند. علاوه بر این، سیر باعث کاهش کلسترول بد خون شده و افزایش دهنده ی کلسترول خوب خون محسوب می‌شود. این خواص سیر باعث می‌شود که جریان خون در رگ‌ها به خوبی انجام شده و با فشار خون بالا مقابله شود.

جو دوسر

جو دو سر بویژه برای شروع یک روز سالم و با نشاط فوق العاده است. به خاطر اینکه باعث تحریک دستگاه گوارش شده و انرژی لازم را برای فعالیت‌های روزمره مهیا می‌سازد. فراموش نکنید که جو دوسر باعث کاهش چربی‌هایی می‌شود که به جداره ی رگ‌های خونی چسبیده اند. در نتیجه می‌تواند احتمال بروز تصلب شرایین و مشکلات قلبی را کاهش دهد.

سیب

نتایج بررسی‌های انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا نشان می‌دهد که سیب حاوی ترکیبی به نام پکتین است که نقش موثری در کاهش کلسترول دارد. زمانیکه کلسترول خون در حد نرمال باشد امکان گرفتگی رگ‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند. علاوه بر این، سیب حاوی فلاونوئیدها است. این ترکیبات مغذی باعث کاهش ۵۰ درصدی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی می‌شود.

ماهی

ماهی‌های چرب منبع فوق العاده ی اسیدهای چرب امگا۳ هستند. این اسیدهای چرب به «چربی‌های خوب» معروف هستند و بدن ما برای بهبود عملکرد دستگاه قلب و عروق و همچنین جلوگیری از گرفتگی رگ‌ها به آنها نیاز دارد. در بین ماهی‌های مختلف، ماهی آزاد، ماهی خال مخالی، تن و ساردین و غیره حاوی بیشترین میزان اسیدهای چرب امگا۳ هستند.

زردچوبه

ترکیب فعال و پرخاصیت زردچوبه «کورکومین» نام دارد که محافظ سلامت قلب محسوب می‌شود. نتایج پژوهش‌های محققان نشان می‌دهند که زردچوبه به واسطه ی دارا بودن این ترکیب می‌تواند از آسیب‌های ناشی از انسداد رگ‌ها جلوگیری کند. پس تا می‌توانید به غذاهایتان زردچوبه بزنید.

اسفناج

نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهند که اسفناج سرشار از ویتامین A و C است و برای جلوگیری از اکسایش کلسترول و بروز بیماری‌هایی مانند تصلب شرایین مفید است. خوشبختانه اسفناج جزو آن سبزی‌های نسبتا ارزان است که می‌توانید مصرف کنید و از خواص آن بهره مند شوید.

میوه های خشک

میوه های خشک جزو بهترین انتخاب‌ها برای پیشگیری از انسداد رگ‌ها و تمیزی آن‌ها محسوب می‌شوند. این مواد غذایی حاوی چربی‌های غیراشباع و اسیدهای چرب امگا۳ هستند که برای ارتقای سلامت رگ‌های خونی لازم و ضروری اند. در بین این میوه های خشک می‌توان به فندق، بادام، گردو، بادام زمینی و غیره بیشترین اعتماد را کرد.

روغن زیتون

روغن زیتون بکر خواص زیادی برای سلامتی بدن و به ویژه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی دارد. این ماده ی غذایی نیز حاوی چربی‌های اشباع نشده است که به میزان اندکی اکسید شده و مانع رسوب کلسترول در رگ‌های خونی می‌شوند.

گوجه فرنگی

گوجه فرنگی منبع فوق العاده ی آنتی اکسیدانی به نام لیکوپن است که مانع از تجمع چربی در جداره ی رگ‌ها می‌شود. نتایج برخی از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که مصرف روزانه ی گوجه فرنگی باعث کاهش چشمگیر خطر بروز پلاک‌ها در رگ‌ها می‌شود.

آب انار

محققان به طور علمی ثابت کرده اند که آب انار در مقایسه با آب شاه توت و آب پرتقال و غیره حاوی بیشترین میزان آنتی اکسیدان ها است. نتایج بررسی‌هایی که روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شده است نشان می‌دهد که این نوشیدنی مفید برای مقابله و درمان آسیب‌های وارد شده به رگ‌ها مانند تصلب شرایین موثر عمل می‌کند.

از سری مطالب پزشکی عمومی و غیر تخصصی سایت (اطلاعات  عمومی و غیر تخصصی پزشکی برای افزایش دانش سلامت  و اطلاعات عمومی پزشکی بازدیدکنندگان)