مواد غذایی، رژیم غذایی و تغذیه مناسب برای کاهش فشار خون بالا

ghfgb

فشار خون بالا عللي ارثي و محيطي دارد و لازم است از دوران كودكي با اصلاح شيوه زندگي و پيروي از رژيم غذايي سالم و فعاليت جسمي مداوم در جهت پيشگيري از آن اقدام شود. تاكيد مي شود فشارخون همه افراد از 3 سالگي به بعد به طور دوره اي اندازه گيري شود. حتي فشار خون بالا در حد خفيف نيز پرعارضه بوده و پيشگيري و كنترل آن باعث سلامتي و زندگي طولاني تر با كيفيت بهتر مي شود.

همه افراد فشار خون دارند. فشار خون میزان نیرویی است که به جدار سرخرگها وارد می شود تا خون در سراسر بدن گردش پیدا کند.زمانی که فشار وارد شونده بر دیواره رگ‌ها و فشار جریان خون از یک حد نرمال و پذیرفته شده٬ بالاتر ‌رود فشار خون بالا گفته می شود.
رژیم غذایی و نوع تغذیه ، هم در پیشگیری از ایجاد فشار خون بالا و هم در کنترل و کاهش فشار خون نقش دارد. داشتن رژیم غذایی مناسب و مراجعه به دکتر تغذیه جهت کاهش فشار خون می تواند به عنوان درمان خانگی فشار خون بالا محسوب شود.
افراد دچار پرفشاری، نیاز به كاهش دریافت سدیم دارند. و باید از خود بپرسند که برای کاهش فشار خون چه بخوریم؟ نیاز روزانه یك فرد بزرگسال به نمك یك دهم قاشق چایخوری است محدودیت مصرف نمک (کم کردن نمک در رژیم غذایی، حدود ۶ گرم نمک طعام یا ۴/۲ گرم سدیم روزانه) مقادیر بیشتر نمك فقط در شرایط آب و هوایی گرم یا در طول شیردهی لازم است. در این موارد یك قاشق چایخوری نمك كافی خواهد بود.
رعایت رژیم غذایی اثر تقویتی ( سینرژیسم ) با داروهای ضد فشار خون داشته و موجب بهبود کنترل فشار خون می شود. بلعکس برخی غذا ها بویژه نمک ، موجب کاهش اثرات ضد فشار خونی برخی دارو ها شده و علاوه بر اثر مستقیم افزایش فشار خون ، اثر داروهای تجویز شده را نیز از بین می برند.
اکثر اوقات فشارخون بالا هیچ علامت و نشانه خاصی ایجاد نمی‌کند و به همین دلیل است که به آن «قاتل خاموش» می‌گویند.

برای پایین آوردن فشارخون چه بخورید

افراد مبتلا به فشار باید به نوع تغذیه خود اهمیت زیادی دهند و از خود بپرسند که برای پایین آوردن فشار خون چه بخوریم؟
غذاهای مؤثر در کاهش فشار خون عبارتند از:
نوشیدن هر روز شیر کم‌چرب کمک می‌کند فشارخونتان را تا ۱۰ درصد پایین بیاورید. شیر سرشار از ویتامین D و کلسیم است و در عین حال چربی کمی دارد. ویتامین D و کلسیم برای پایین آوردن فشارخون خوب هستند.
موادغذایی که سرشار از منیزیم هستند نیز برای پایین آوردن فشارخون مفید هستند. موادغذایی که منیزیم بالایی دارند حبوبات (لوبیا، باقلا، لوبیا چشم‌بلبلی،…)، گریپ‌فروت، بادام، سیب، اسفناچ، ذرت، غلات کامل، بروکلی، شیرسویا، حلزون، صدف و از این قبیل.
مركبات، توت‌ها و سبزی‌های دارای برگ سبز، ‌منابع غنی ویتامین C هستند . دریافت كم این ویتامین باعث پرفشاری می شود. مصرف مكمل ویتامین C درافراد دچار پُرفشاری و همچنین افراد سالم سبب كاهش فشارخون می‌شود. و افزودن به رژیم فشار خون بالا بسیار اثر بخش خواهد بود.
گوشت و مرغ طبخ شده بدون نمك برای افراد دچار پُرفشاری از مواد غذایی برای کاهش فشار خون محسوب می شود و مصرف آن نیز تووصیه می شود. برای معطركردن گوشت می‌توان از سبزی های معطر، ادویه‌ها و میوه‌ها استفاده كرد. به عنوان مثال برای گوشت گوسفند از مرزنگوش و مریم گلی، برای مرغ از شوید و ترخون و برای جگر از پرتقال می‌توان استفاده كرد.
دانه كنجد و سبزی‌های برگ سبز، منابع كم سدیم و تامین كننده كلسیم هستند ومی تواند به رژیم غذایی برای فشار خون بالا اضافه شود.
سیر نیز به كاهش فشارخون كمك می‌كند. سیر، کرفس، گوجه‌فرنگی، هویج و پیاز راهی بسیار عالی برای پایین آوردن فشارخون است. بعضی گیاهانی که فشارخون را پایین می‌آورند عبارتند از: ریشه زنجبیل، فلفل هندی، برگ زیتون و زردچوبه. مارچوبه، بامیه و زعفران نیز روش‌های درمانی گیاهی فوق‌العاده هستند.
امگا۳ هم یکی از موادی است که به پایین آوردن فشارخون معروف است و محتوی روغن ماهی حاوی مقدار قابل‌توجهی امگا۳ است. همچنین می‌توانید مکمل‌های امگا۳ را از داروخانه‌ها تهیه کنید. ماهی سالم‌ترین نوع گوشت است زیرا سرشار از پروتئین است و مقدار بسیار کمی چربی دارد. امگا۳ التهاب را پایین آورده و از فشارخون جلوگیری می‌کند و همچنین موادمغذی لازمی که بیشتر افراد کمبود دارند را فراهم می کند.
عموما اعتقاد پزشكان به اين است كه افراد دچار پرفشاري، نياز به كاهش دريافت سديم دارند. پتاسيم و كلسيم اضافي نيز مي‌تواند به كاهش فشارخون كمك كند.
ـ از دیگر غذاهای کاهنده فشار خون موز، زردآلو، انجير، گريپ‌فروت، هلو، انگور و آلو ميوه‌هايي سرشار از پتاسيم هستند و سيب‌زميني، سير، براكلي، كدو سبز، قارچ و گوجه‌فرنگي و سبزي‌ها سرشار از پتاسيم هستند. حبوبات نيز از اين نظر غني‌اند. بنابراین:
رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری و کنترل فشار خون عبارت است از:
ـ مصرف روزانه 7 تا 8 واحد از گروه نان وغلات به دلیل داشتن کربوهیدرات و فیبر
ـ مصرف روزانه 4 تا 5 واحد از گروه سبزی ها (منابع غنی از منیزیم، پتاسیم و فیبر)
ـ مصرف روزانه 4 تا 5 واحد از گروه میوه ها (منابع غنی از منیزیم، پتاسیم و فیبر)
ـ مصرف روزانه 2 تا 3 واحد از گروه شیر و لبنیات کم چرب (منابع خوب کلسیم، پروتئین، پتاسیم و منیزیم)
ـ مصرف روزانه2واحد گوشت قرمز یا سفید (منبع خوب پروتئین و منیزیم)
ـ مصرف هفتگی 4 تا 5 واحد ازحبوبات، دانه ها و مغزها (منابع خوب پروتئین، منیزیم، پتاسیم و فیبر)

غذاهایی که منجربه افزایش فشار خون می شود

در رژیم غذایی فشار خون مصرف از مصرفی برخی مواد غذایی باید پرهیز شود که عبارتند از:
- از سوسيس، كالباس، كنسرو گوشت، برگرها و ساير فرآورده‌هاي گوشتي به علت دارا بودن مقادير بالاي سديم بايد پرهيز كرد. سبزي‌هاي كنسروشده در آب نمك، زيتون شور، چيپس و ساير تنقلات شور نيز نبايد مصرف شوند.
- ماهي دودي يا كنسروشده و تن ماهي سرشار از سديم هستند.
- سس‌ها، ‌سوپ‌ها، قرص‌هاي گوشت، كنسرو لوبيا و ساير غذاهاي آماده مصرف مي‌تواند سبب تشديد بيماري شود.
- مصرف الكل با فشاربالا ارتباط داشته و مي‌تواند سبب تشديد بيماري شود.
- در طبخ به جاي كره و روغن نباتي جامد بهتر است از روغن زيتون، سويا و كانولا استفاده كرد.
- مواد حاوي كافئين از قبيل قهوه، چاي، نوشابه‌هاي كولا و شكلات، سبب افزايش فشارخون مي‌شوند و بايد در حد اعتدال مصرف شوند.

اصول تغذیه مناسب برای فشار خون بالا

رعایت اصول کلی و عمومی تغذیه سالم همزمان با محدودیت جدی نمک غذا معمولا کافی است. طبخ کم نمک غذا در آشپزخانه و حذف کامل نمک سر سفره لازم است ولی توجه داشته باشید که حجم عمده نمک (سدیم) نه از طریق نمک سر سفره ، بلکه از طریق غذاهای پر نمک مثل انواع فست فود ها ، انواع کنسروها ، چیپس ة خیار شور ، دوغ های آماده ، انواع ترشی ها و گاهی حتی آبلیمو و سرکه های آماده ( که حتی گاهی با حدف کاهش فشار خون خورده می شوند ) وارد بدن می شود.
مطابق دستور صریح اسلام هرگز الکل مصرف نکنید. در صورت پیروی از سایر ادیان الهی توجه داشته باشید که توصیه‌های دانشمندان غربی در این زمینه قاطع است: مصرف الکل در هر مقدار ، موجب تشدید فشار خون بالا شده و در تمام بیماران مبتلا به فشار خون بالا ممنوع است .